Gradiniță – grupa Mini
Gradiniță – grupa Mini
ACOMODAREA COPILULUI ÎN CREŞĂ
Dragi părinţi acomodarea copilului la grupa mini(creşă) este un proces care necesită timp şi răbdare. Intrarea în creşă este pentru copil şi în multe cazuri şi pentru părinţi prima experienţă de separare: copilul nu mai are în preajma lui părinţii care până în acest moment i-au satisfăcut toate nevoile, iar părinţii trebuie să se obişnuiască cu gândul că alţi adulţi din afara familiei vor avea grijă de copilul lor. Prima separare este neplăcută atât pentru copil cât şi pentru părinţi. Totuşi în demersul de dobândire şi exersare a autonomiei şi independenţei, copilul are nevoie de această separare. Pentru a deveni independent copilul are nevoie să experimenteze situaţii din care să înţeleagă că separarea de părinţi nu înseamnă pierderea lor, că după câteva ore de stat la creşă fără părinţii lui, aceştia vor veni după el şi îl vor lua acasă. Venind la creşă, copilul are ocazia să experimenteze situaţii de separare de părinţi, să înţeleagă că părinţii vin întotdeauna şi îl iau acasă şi să capete încredere în capacităţile proprii. Venind la creşă, copilul va înţelege treptat că se poate simţi bine şi în lipsa părinţilor, şi în medii noi (colectivitate), înconjurat de alţi adulţi decât părinţii (personalul creşei).
Aşa cum am precizat încă de la început, acomodarea copilului în creşă este un proces care necesită timp şi mai ales încredere şi răbdare din partea părinţilor. Să nu uităm că prima separare este o experienţă complet nouă atât pentru copil cât şi pentru majoritatea părinţilor. Şi atunci când este vorba de situaţii noi la care trebuie să facem faţă, atât comportamentul copiilor cât şi al adulţilor se poate schimba radical. Majoritatea copiilor care intră în creşă, parcurg de-a lungul procesului de acomodare mai multe faze însoţite de comportamente specifice:
Descrierea de mai sus este una generală construită pe baza observaţiilor comportamentului copiilor din generaţiile anterioare. Majoritatea copiilor au în perioada de acomodare comportamente asemănătoare cu cele descrise mai sus. Este însă IMPORTANT de reţinut pentru părinţi că nu toţi copiii se comportă la fel. Fiecare copil are particularităţile sale şi modul lui propriu de a reacţiona la schimbări şi de aceea şi comportamentele pot diferi de la copil la copil. De asemenea, durata perioadei de acomodare poate fi diferită de la copil la copil: unii copii acceptă mai uşor schimbările, iar alţii pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se obişnui cu o schimbare.
Dumneavoastră ca şi părinţi, vă puteţi ajuta copilul în acest proces de acomodare, având o atitudine pozitivă şi multă, multă răbdare:
Este recomandat ca, în perioada de acomodare, să aduceţi copilul la creşă zilnic (excepţie făcând situaţiile de boală) pentru a evita înţelegerea distorsionată a situaţiei de către copil (”dacă plâng şi spun că nu vreau să merg rămân acasă cu mama”) şi prelungirea perioadei de acomodare.
În concluzie, dragi mămici sau tătici, dacă aţi decis să vă aduceţi copilul la creşă, înarmaţi-vă cu răbdare, calm şi atitudine pozitivă. Nu fiţi descurajaţi de schimbările de comportament ale copilului din perioada de acomodare. După ce copilul şi-a încheiat perioada de acomodare, aceste comportamente vor scădea considerabil şi, în cele din urmă, vor dispărea. Şi nu uitaţi faptul că, pentru a deveni independent şi încrezător în forţele proprii, copilul are nevoie să înveţe să accepte separarea de părinţii săi.